Skip to main content

31.12.2016г.

Синини. Няколко на брой. Наподобяват малки късчета мрачно небе, населило се по кожата. Сякаш всеки момент ще бълват буря, ще настане виелица и пространството отново ще се преобрази в безброй неясни контури. Малко вляво стои величествено изправената бутилка с алкохол. Долавя се електричество в този изпълнен с хаос и тъга въздух. Изопнато очакване. Треперещи пръсти. Врата. Прибира се. Крясък. Падащ на земята скърцащ стол. Контурите отново стават неясни.

*

Улица. Размазани светлини на превозни машини, от онези топлите, с радио, удобни кожени седалки и ароматизирано усилие за уют вътре в тях. Всичко изглежда крайно опасно, невероятно чуждо и непознато. Малки стъпки в снега. Виелица. Улични лампи, така наподобяващи тези, поставени навсякъде другаде, но непознати, непознати, непознати. Хаос. Къде е пътят за вкъщи? Беше глупаво това влизане в магазина за играчки на отсрещната страна на пътя. Беше глупаво, а сега всичко е непознато, непознато. Малки стъпки в снега. Изопнати детски нерви. Въздухът е отровен. Страшен. Студен. Вдишване. Издишване. Плач.

*

Мокра козина, нос, език, лапи, сърце. Надолу има фасове, шахти, прилични на бездни, различни по цвят и характер обувки, лед и студ. Нагоре има досадни хвърчащи бели точки, изчезващи толкова бързо, че е невъзможно да ги хванеш, меко жълти лампи, понякога и любопитни погледи. И студ. Стъпките тази вечер са необичайно забързани, устремени, някак настръхнали. Коледна украса. Глад. Невъобразимо суров, в най-чистата си форма, без излишни добавки. Витрина. Дъх на хляб, сега замесен, бързо заместен от дъх на спасение. Врата. Лапа, поставена внимателно на входа. Ритник. Тъмнина.

*

Фойерверки. Звън на чаши. Трепет, замесен с тревога.

01.01.2017г.

(Ч)иста (Н)еподправена (Г)рандиозна

Тъга.

Виктория Генчева

Виктория Генчева

В тълковния речник думата „автобиография“ е определен като съчинение, в което човекът описва собствения си живот. Ще възразя по детински- невъзможно е да опиша краткия си (но не кратък откъм емоции и не кратен на нещастия) живот.

Оставете коментар